WiFi 6 als verkeerscontrolesysteem voor data

/ / Nieuws
WiFi 6 als verkeerscontrolesysteem voor data

WiFi 6 als verkeerscontrolesysteem voor data - WiFi 6

WiFi netwerken zijn net als drukke straten. Eén voertuig dat te langzaam rijdt, zorgt ervoor dat alle anderen vastlopen. Dit is een probleem dat veel hotspot gebruikers zullen hebben ervaren. Omdat het enige resultaat verschrikkelijk traag internet is. De WiFi 6 technologieën Multiple Input Multiple Output (MIMO) en Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA) voorkomen dat je internet verbinding langzaam is.

Ze opereren als verkeersregelaars voor datapakketten en houden de zaken efficiënt. Maar hoe werkt dat?

MIMO: parallelle gegevensstromen voor meer efficiëntie

Wanneer meerdere WiFi gebruikers parallel gegevens willen verzenden en ontvangen, is MIMO technologie vooral handig. Waarom? Het leidt tot een grotere efficiëntie bij het verzenden van grote datapakketten. MIMO gebruikt verschillende zenders en ontvangers om meerdere parallelle datalinks te implementeren, ook wel ruimtelijke streams genoemd.

Tot de eerste golf van WiFi 5-producten ondersteunden toegangspunten alleen MIMO technologie voor individuele gebruikers. Sindsdien is het MU-MIMO-principe ingeburgerd. Het voorvoegsel “MU” betekent multi-user. Wat betekent dat alle beschikbare ruimtelijke streams kun je verdelen over verschillende apparaten. In zekere zin zou je kunnen zeggen dat de verkeersleider enkele nieuwe rijstroken heeft geopend. Een ander voordeel: vanaf WiFi 6 is MU-MIMO beschikbaar in zowel de downlink- als de uplink-richting. Dit betekent dat er tegenliggers zijn, die je ook gelijktijdig kunt verzenden.

Bovendien zijn de latentie en doorvoer verbeterd – belangrijke aspecten voor bandbreedte-hongerige real-time applicaties zoals virtual reality. De notatie “8 x 8” geeft het aantal zend- en ontvangstantennes aan, d.w.z. het aantal beschikbare rijstroken. 8 x 8 MIMO beschrijft 8 zend- en 8 ontvangstantennes. Zo’n groot aantal antennes is meestal alleen beschikbaar aan het toegangspunt. Over het algemeen hebben MU-MIMO-compatibele eindapparaten zoals notebooks of tablets maximaal drie antennes. Dit betekent dat twee streams kunnen worden gebundeld om het apparaat een hogere datasnelheid te bieden. Smartphones hebben meestal maar één of twee antennes. Vanwege het verschillende aantal antennes op de clients, kunnen transmissies tegelijkertijd naar meerdere smartphones worden gepland, wat overeenkomt met het aantal beschikbare streams.

WiFi 6: minder pakketten, sneller internet

Bovendien introduceert WiFi 6 de meer complexe technologie die bekend staat als Orthogonal Frequency Division Multiple Access. Deze technologie wordt al gebruikt met mobiele LTE / 4G-technologieën. OFDMA splitst het frequentiebereik van een WiFi kanaal op in verschillende frequentieblokken om subkanalen te creëren. Deze kunnen slechts 2 MHz breed zijn, dus ze blokkeren niet de volledige kanaalbreedte van 20, 40, 80 of zelfs 160 MHz voor de kleine hoeveelheden gegevens die ze verzenden. Aan de andere kant kan het Wi-Fi 6-toegangspunt ze bundelen en gebruiken om gegevens te transporteren. De verkeersleider weet hoe hij carpools moet vormen. Omdat Wi-Fi-kanalen sowieso een schaars goed zijn, verlicht het op deze manier efficiënt benutten een deel van de druk op het toch al overvolle spectrum.

Met deze twee technologieën biedt WiFi 6 tegenwoordig de hoogst mogelijke prestatie voor meerdere gebruikers tegelijk – met MU – MIMO en OFDMA als betrouwbare verkeersleiders.

Lees meer over Wi-Fi 6 in ons vorige blogbericht: WiFi 6: meer kracht voor uw netwerk met BSS Coloring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *