Hoe veilig zijn WiFi netwerken?

/ / Nieuws
Hoe veilig zijn WiFi netwerken?

Hoe veilig zijn WiFi netwerken?

WiFi netwerken Een zinnetje dat in vrijwel elke WiFi blog wel een keertje voorbij komt: ‘WiFi is niet meer weg te denken uit onze samenleving.’ Via WiFi routers hebben we toegang tot het internet, thuis, op het werk, bij openbare instellingen, via hotspots (bijvoorbeeld van KPN fon) of bij vrienden. Wanneer we hier geen beschikking over hebben schakelen we vaak onze data in via 3 of 4G netwerken. Maar hoe veilig is het gebruiken van WiFi nu eigenlijk?

De grens tussen zakelijk & privé WiFi netwerken

Vaak horen wij de vraag of er eigenlijk wel een grens is tussen zakelijk en privé als het gaat over WiFi. Heeft een ondernemer bijvoorbeeld wel grenzen gesteld? En hoe gaan de werknemers hiermee om?
Vaak heeft een bedrijf wel een soort internet protocol, hierin wordt aangegeven wat wel en niet mag op het internet. Dit zijn vaak morele regels, bijvoorbeeld dat je niet mag gamen of op erotisch getinte sites mag zoeken tijdens je werktijd.

Wordt er bijvoorbeeld zakelijke WiFi aangeboden? En staat deze los van gastenWiFi? Je moet er toch niet aan denken dat er via de gasten WiFi data wordt gestolen?

Tegenwoordig wordt Bring Your Own Device (BYOD) steeds vaker toegestaan. Dan zijn er een groot aantal smartphones, tablets, laptops etc. verbonden met het bedrijfsnetwerk, dan is er eigenlijk geen grens tussen zakelijk en privé meer. Als er een goede technische scheiding tussen de netwerken is zou alles goed moeten gaan, toch?

Hoe werken WiFi netwerken nu echt?

Het scheiden van bedrijfs- en gastenWiFi  is vaak niet voldoende. Zakelijke laptops worden ook buiten het kantoor gebruikt, deze komen dan in aanraking met andere netwerken. Hetzelfde geldt voor alle BYOD apparaten. Alhoewel de meeste apparaten voorzien zijn van goede anti-virus software en een firewall, bent u nog steeds niet helemaal beveiligd. Er staan vaak belangrijke gegevens op zakelijke laptops en met de huidige mogelijkheden van de cloud is er ook cruciale bedrijfsdata op smartphones en tablets te vinden.

Een tijd geleden is er een onderzoek gedaan door een ethische hacker, zo’n persoon hackt niet vanuit kwade zin maar wilt gewoon een aantal zaken aantonen. Deze ethische hacker heeft bijvoorbeeld netwerken op openbare plaatsen zoals terrassen, winkels & cafés onderzocht. Bij veel van deze netwerken liggen de gegevens van de personen die ingelogd zijn voor een deel op straat, dit kan ook gebeuren met zakelijke gegevens.

Hij toonde ook aan dat er een redelijk aantal ‘nep’ netwerken actief zijn. Je denkt bijvoorbeeld in te loggen op het openbare netwerk van een café, echter blijkt het netwerk van iemand anders te zijn, vaak van een hacker.

Als proefje zette hij zelf een aantal nep netwerken op. Hij gebruikte hiervoor pakkende en geloofwaardige namen, na slechts een kwartiertje waren er al zo’n 20 personen ingelogd. Binnen korte tijd wist hij onder andere accounts, wachtwoorden, documenten, cloudgegevens, zakelijke VPN-verbindingen en talloze andere gegevens buit te maken. Ook was het in een aantal gevallen mogelijk het betreffende apparaat te besmetten met malware zodat hij voorlopig de controle kon houden over het apparaat en de gegevens.

Hoe zorg je ervoor dat je WiFi netwerk veilig is?

Hieronder geef ik je een aantal tips hoe je de risico’s van een onveilig netwerk zo goed mogelijk kunt beperken:

  • Zorg ervoor dat ‘BYOD’ en ‘gast’ devices zich aanmelden op afgescheiden WiFi netwerken.
  • Beperk het gebruik op onbekende WiFi netwerken.
  • Gebruik goede anti-virus software en firewall die up-to-date zijn
  • Scan regelmatig met een anti-malware applicatie
  • Gebruik goede wachtwoorden en wijzig deze regelmatig
  • Controleer bij een openbare WiFi hotsport de netwerknaam
  • Als je twijfels hebt, log dan niet in op het netwerk
  • Zet de auto-connect functie uit, anders zal je geheid in verbinding komen met een van deze netwerken.
  • Zorg ervoor dat het delen van bestanden/printers uit staat.
Verzenden
User Review
5 (1 vote)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *