Account aanmaken

Meldplicht Datalekken 2016

Beveiliging van persoonsgegevens

Gemiddeld zit je met je gegevens in zeker honderden tot duizenden bestanden, zowel van het bedrijfsleven als bij de overheid. We vertrouwen erop dat deze persoonsgegevens voldoende worden beveiligd. Slechte beveiliging kan leiden tot een datalek en vervolgens tot misbruik van deze gegevens. Bijvoorbeeld voor identiteitsfraude.

Maatregelen voor beveiliging

Om datalekken te voorkomen, moet de overheden en ook de bedrijven die jou persoonsgegevens op geslagen hebben deze volgens de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) goed beveiligen. De Wbp geeft aan dat ze hiervoor passende technische en organisatorische verantwoordelijk moet nemen door de juiste maatregelen te nemen om misbruik te voorkomen. Dit houdt in dat alles in werking moet worden gesteld om de persoonsgegevens goed te beveiligen. En moet er niet alleen naar de techniek gekeken worden, maar ook naar hoe er in organisatie met de persoonsgegevens wordt omgegaan. Wie heeft er bijvoorbeeld toegang tot welke gegevens?

Organisaties die persoonsgegevens gaan verzamelen, moeten proactief denken en de beveiliging hiervan op orde hebben. De beveiliging van persoonsgegevens moet binnen elke onderneming een blijvend aandachtspunt blijven. Er eenmalig naar laten kijken is niet voldoende, sommige realiseren niet de welke verantwoordelijk men heeft. Of men realiseert zich niet welke gevolgen er mogelijk zijn mij een datalek. Nog erger is de situatie waarbij er wordt gedacht, “dat overkomt mij niet” of “er valt bij niets te halen” Zeker de identiteitsfraude is bij de criminelen big business.

Wat houdt deze meldplicht datalekken nu in?

Op 1 januari 2016 is de meldplicht datalekken ingegaan. Deze meldplicht houdt in dat organisaties (zowel bedrijven als overheden) direct een melding moeten doen bij het College bescherming persoonsgegevens (CBP) zodra zij een ernstig datalek hebben.

TOP
×

Heeft u met spoed hulp & wij zijn gesloten?

Neem contact op via deze dienst , heeft u een normale vraag tijdens kantoor uren wij zijn er voor u via onze Chat Service

× Hulp nodig?